Ik wil alleen het meest diervriendelijke vlees: wat moet ik kopen?
Wat is het verschil tussen een gewoon merk, een 'keurmerk' en een 'kenmerk'? Elke producent kan een product een (merk)naam geven. Vaak zijn dat commerciële namen, die bedoeld zijn om een product aantrekkelijk te maken voor consumenten. Hoewel de naam soms suggereert dat een product diervriendelijk geproduceerd is hoeft dat helemaal niet het geval te zijn. Het EKO- en het scharrel- keurmerk geven zo'n garantie wel. Een onafhankelijke organisatie heeft eisen opgesteld waaraan boeren moeten voldoen en (vaak) een andere onafhankelijke organisatie controleert de naleving. Is alles OK dan mag een produkt het keurmerk voeren. Voldoet de producent niet meer aan de regels, of overtreedt hij die, dan verliest hij het recht het keurmerk te voeren. Ook het 'Beter Leven' kenmerk van de dierenbescherming geeft een betere garantie dat vlees afkomstig is van een diervriendelijker bedrijf, omdat het kenmerk, met het logo van de Dierenbescherming'slechts gevoerd mag worden als er eerst afspraken over dierenwelzijn zijn gemaakt.
Hoe weet ik zeker dat ik het keurmerk kan vertrouwen en er niet gefraudeerd wordt?
Ik wil wel diervriendelijker vlees kopen, maar ik kan het niet betalen.
|
|
|